Alla inlägg den 15 februari 2011

Av Martina Svensson - 15 februari 2011 22:15

Det här inlägget ska handla om presenter och förväntningar och hur man kan tänka för att överraska - men också skicka present som blir ihågkommen.


Det finns ett flertal adekvata tillfällen. Och vi slarvar stundom bort de särskilt otippade, tillfällena som äger kraft att överraska och bli till något utöver det alldagliga. Gängse skickas det flest presenter vid tillfällen då det handlar om en riktig stor händelse. Till exempel när någon fyller år, firar bröllopsdag eller har dopdag. Givetvis är det inga konstigheter med det. Kan du få ihop en minnesvärd och intressant present att skicka så kommer mottagaren med all säkerhet att bli munter och anse att du är en synnerligen fin kompis. Nu vill vi däremot lyfta fram aktiviteten att skicka present som inte är syftad åt en traditionell bemärkelsedag eller dylik stund. Alltså presenter som kan omnämnas som spontana, oväntade eller tom opretantiösa.

Kraften i att överraska

Vår tanke är att det man missar vid samtliga sådana konventionella tillfällen är vitaliteten i att överrumpla och överraska någon rejält. Därvidlag missar man också njutningen i att skicka present som är oväntad och som inte känns "påtvingad" av vår historiska tradition. Mao: vi vill sätta igång aktiviteten att skicka present som föds direkt fritt ur känslorna och som inte har någon särskild dag eller kulturell etikett som grund.


Möjligen frågar du dig själv varför du ska skicka present utan att det verkligen "behövs"? Såklart kan vi inte svara direkt på ett sådant spörsmål. Men om du vaskar lite mer duplodande i dej själv har du säkert redan svaret på frågan. Exempelvis kan du starta med att fråga dig själv varför vi överhuvudtaget skickar eller ger presenter till våra medmänniskor. Vad är poängen? Att byta grejor? Att slösa pengar? För att vi inte har något mer meningsfullt för ossatt göra? För att vi måste? Nej givetvis inte. Att skicka present, att ge bort presenter, handlar om att kommunicera med varandra.

Att skicka present är att uttrycka känslor

I sin simplaste, allra mest essentiella form handlar att skicka present om att säga till någon: "jag gillar dig". Annars sammanfattar det en sorts variering på ett liknande grundtema exempelvis "jag älskar dig", "tack för att du är min vän", "du är värdefull", "jag tycker om din matlagning" osv. Att skicka present är alltså en gärning mer viktig och talande än att bara ge bort saker och prylar till någon. Man kan uttrycka det såhär: Att skicka present är ett språk. Ett omtänksamhetens och kärlekens språk.  En undertext av emotioner och symboliska budskap som vi kan tolka utan att behöva kunna någon "textspråk".


Låt säg att vi nu har enats om att själva grundsyftet med att skicka present är att visa någon omtanke, varför inte visa detta när mottagaren inte förväntar sig att få presenter? Låt oss utveckla denna tanke: Vid dop, födelsedagar eller andra bemärkelsedagar så har mottagaren av din present vanligtvis en föraning om att "idag kommer jag att få presenter". Också  blir det på det viset. Helt väntat. Helt enligt planerna, förväntiningar.

Present som minne för livet

Visserligen kan du överraska inom ramen för dessa förväntningar, men att överträffa dem och skicka en present som blir till ett minne för livet, det är en utmaning som de flesta går bet på. Inte minst för att mottagaren kommer att få massor av andra presenter och gratulationer just denna dag. För att tala i företagsekonomiska ordalag så är konkurrensen benhård. Men om du däremot väljer att skicka present en helt "vanlig" dag, en dag som är som alla andra dar, en dag när mottagaren inte alls förväntar sig presenter  - ja, då kommer din present och din omtanke säkerligen att bli ett minne för mottagaren som varar livet ut. Det behöver inte ens vara en speciellt bra present. Just för att ditt val av tidpunkt för att skicka present är så oväntat, så kommer det stora i momentet att vara just din känsla av omtanke, dina intentioner med gåvan.


Och det är faktiskt själva poängen med att vi ger presenter till varandra, att presenter som fenomen existerar. Det håller säkert de flesta med om. Prova därför en present som inte väntas, som inte är märkt med etiketten "slentrian". You might like it :) Och den som får presenten kommer med all säkerhet att digga den.


Tidigare månad - Senare månad

Presentation


Välkommen till en blogg som tar sikte på vikten gåvans kraft. Om att skicka present och presenter och hur du gör det med framgång.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards